Nakon zanimljivih i veoma posjećenih konferencija u Podgorici, Splitu i Beogradu, sarajevska konferencija regionalnog projekta „Jezici i nacionalizmi“ održana je 23. i 24. novembra na Fakultetu političkih nauka.

Na sarajevskoj konferenciji su govorili ugledni linvistički stručnjaci iz zemalja regiona prof.dr. Danijela Majstorović, dr.sc. Snježana Kordić, Nataša Jovović, Nenad Veličković, Teofil Pančić i dr.sc. Hanka Vajzović. Teme dvodnevne konferencije su bile "Političke manipulacije temom jezika" i "Lektori kao utjerivači nacionalnosti."

Zaključak dvodnevne konferencije je da apsurdnost jezičkih manipulacija produciraju političari, a pothtanjuju lingvisti koji ne pristaju da budu podanici svojoj struci, nauci i istini, već primarno dnevnoj politici od koje imaju materijalne, karijerne, hijerarhijske i svake druge koristi. Cilj političkih oligarhija je da na sve moguće načine, pa i jezičkim manipulacijama, ishoduju svoje uskostranačke i grupnosopstveničke interese, ne mareći za činjenicu da se narodi s.h.b. govornog područja međusobno razumiju bolje nego regionalne skupine istog, hrvatskog, naroda s tri narječja hrvatskoga jezika - čakavskog, kajkavskog i štokavskog.

Multimedijalni servis Sens je tim povodom snimio razgovor s jednom od najglasnijih zagovonica zajedničke jezičke budućnosti na s.h.b. govornom prostoru, hrvatskom lingvistkinjom Snježanom Kordić.

 

Trajanje:01:18


SAMO REGISTROVANI KORISNICI IMAJU PRISTUP BROADCAST SADRŽAJU.

alt

alt